ПОСЕТА НА БРИСЕЛ

Од 03.02.19 до 07.02.19 година во образовната посета на Брисел зедоа учество 35 ученика од Источна Македонија, од кои 15 беа од Делчево, и по 5 ученика од Берово, Виница и Македонска Каменица. Со ова за прв пат на учениците им се пружи шанса да го посетат Европскиот парламент, Парламентариумот, како и други знаменитости на Брисел.

Целата група беше предводена од професорката Весна Димитровска, како и членови од Собранието во Делчево и членови од Фондацијата “Бугарска Памет”. На тој начин имаа можност да научат повеќе за Европските институции, за тоа како се одвива нивната работа и да го почуствуваат духот на Обединета Европа.

Конкретно, при посетата на Парламентот имале прилика да се запознаат со важни личности, со кои можеле да поразговараат. Тие со учениците споделиле некои нивни лични искуства и ги упатија за нивната работа во Парламентот. Учениците присуствуваа на еден вид предавање во една од салите на Парламентот, во кое самите ученици повеќе се запознале со историјата на Европската Унија како и за нејзините земји членки.

Сето ова за учениците претставува големо и прекрасно искуство со кое тие создадоа спомени за цел живот , со надеж дека еден ден тие ќе бидат главниот фактор кои ќе придонесат за подобра иднина.

Текстот го подготви

Ташевска Ана ученик од IV-4

Учениците направија прекрасна разгледница од посетата на Словенија

Понеделник  (28.01.2019)

Првиот ден во училиштето домаќините ни организираа прием во училиштето и не запознаа со училиштето.

Истиот ден се одржа  предавање за географијата на Словенија спремено од страна на словенечките ученици и квиз  за нашите ученици со цел да ги видат нашите познавања за  Словенија.

После кратка пауза, се  одржа уште едно предавање за историјата на  Словенија и словенечкиот  јазик. На квизот нашите ученици покажаа одлични резултати.

Следуваше прием кај директорот на гимназијата Полјане, а од 13 до 14 часот имаше организиран ручек во училишната кантина. После ручекот словенечките  и македонските ученици поделени во неколку групи се прошетаа и ги посетија  поважните знаменитости во градот Љубљана.

 

 

Во 17 часот активностите завршија и заедно со домаќините  се упатија кон домовите.

 

 Вторник (29.01.19)

Пристигнување во училиштето во 8.00 и заминување на целодневна екскурзија со посета на Шкоцјанските јами, Пиран и Порторож. Враќање во Љубљана во 19.00. При посетата на Пиран домаќините ни раскажаа за историјата на градот и спомениците во самиот град. Потоа имавме слободно време од 1 час. По слободниот час се сретнавме во центарот на градот на плоштадот и со пешачење покрај брегот стигнавме во Порторож, и од таму се вративме во Љубљана.

 

  Среда (30.01.2019)

Пристигнување во училиштето  во 8 часот наутро и заминување за Соришка планина. Забава преку снежни игри (санкање и пешачење во снегот со специјални обувки).  На враќање посета на Блед и разгледување на градот и езерото. Враќање во Љубљана во 16:30 и заминување во домовите.

 

Четврток (31.01.2019)

Во четвртокот домаќините и гостите појадуваа традиционален словенечки доручок.

Доручокот беше составен од мед , маргарин , млеко и јаболко.

После доручокот гостите присуствуваа на настава. Гостите присуствуваа на час по Шпански , Словенечки , Математика , Хемија и други предмети.

Домаќините ги поканија гостите во салата за претстави да гледаат словенечки филм заедно.

После филмот домаќините и гостите заедно ручаа во училишната кантина. Потоа заедно учеа да танцуваат бечки валцер и полка.

 Петок (01.02.2019)

Доаѓање во школото во 8 часот. Агендата до 12 часот се состоеше од следните активности: посета на куќата на експерименти во Љубљана од 10-12 часот, поделба на групи и посета на градскиот музеј во Љубљана, Етнографскиот музеј, музејот на модерна уметност и националната галерија на Словенија.

Во 12 часот враќање во школото и подготовка на програмата за завршната приредба.

Од 15-17 часот завршна приредба. Приредбата се одража во салата на училиштето. На оваа приредба присуствуваа ученици, наставници, родители и други гости.

   

Нашите ученици и нивните домаќини најправо се претставија со химните на своите држави.Потоа и домакините и гостите се представија со своја програма (песни, игри, рецитации) и накрајот изведоа две заеднички композиции.

По завршувањето на програмата домаќините приредија коктел за учениците  и публиката.

Вечерта нашите ученици и нивните домаќини имаа заедничка забава.