Проект – Здрава храна ( Gesunde Ernährung)

Проектот Здрава храна  под менторство на професор Лидија Таушански, професор по германски јазик заедно со учениците од 4 година што го изучуваат германскиот јазик, беше подготвуван околу 3 недели а во училиштето Методи Митевски Брицо беше презентиран на ден 14.12.2018година.

До идејата за овој проект дојдовме со цел да се промени начинот на исхрана на учениците  и на професорите од нашето училиште. Од причина што брзата храна е се позастапена и поупотребувана од учениците, решивме да дадеме предлог како тоа да се промени и учениците да почнат да користат поздрави продукти не само од здравствени причини туку и за подобрување на нивната општа состојба.

Користевме 5 вида на овошје,како и сушено овошје, житарици со млеко и јогурт, јаткасти плодови, чај и кафе без шекер. За сето тое е направено истражување околу цената, и е направен проект со анализа на сите негови делови. Храната се продаваше по симболични цени на нашите ученици од 10, 20, 30 и 40денари. Со прометот од произвидите во целост е покриена сметката за набавка на продуктите.

 

Се надеваме дека во иднина овој проект ќе прерасне во пракса и овие продукти ќе ни бидат секојдневно достапни. Благодарност до сите што помогнаа за неговата реализација.

  Лидија Таушански

Учениците од текстилната струка ја покажаа својата креативност

Учениците од текстилната струка, по повод новогодишните и божиќните празници ја покажаа својата креативност и умешност. Тие заедно со своите наставници  по текстилните предмети дизајнираа прекрасен новогодишен модел кој е поставен во влезниот хол на училиштето . Со тоа придонесоа за збогатување на новогодишниот амбиент во училиштето.

   

За збогатување на празничната атмосвера се погрижија и членовите на училишната заедница кои ја накитија новогодишната елка која е поставена во холот на првиот кат.

Втора група од 15 ученици на едукативна екскурзија во Бугарија

На 6 и 7 декември  втора  група од 15   ученици од нашето училиште беа поканети  од фондацијата „Бугарска Памет“ да ги посетат Благоевград и Софија. Тие заедно со учиеници и од општините Берово, Пехчево, Виница и Македонска Каменица ја реализираа едукативната  дводневна екскурзија.

Целта на посетата  е запознавање со можностите за соработка со фондацијата  засновани  на европските принципи и вредности, современите образовни потреби кои им се неопходни на младите за да можат да се носат со идните предизвици.

Првата станица на патувањето на учениците беше во Благоевград. Таму го посетија Регионалниот историски музеј и прошетаа по калдрмата на стариот град  „Вароша“.  Ја посетија и куќата-музиеј  на Георги Измирлиев-Македончето  која е дел од комплексот „Вароша“ и  црквата „Воведение Богородично“.  Потоа следуваше прошетка во центарат на градот, и ручек . По ручекот патувањето продолжи за Софија. Во Софија групата беше сместена во хотрлот „Феста“.

Утрешниот ден исто така имаше и едукативен и забавен карактер.  Денот започна со прекрасна презентација  од Моника Панајотова, заменик-министер во Министерството за бугарско претседателство на Советот на ЕУ во 2018 година, која им даде многу корисни информации за Европската унија и нејзините институции, како и резултатите од успешното бугарско евро-претседателство, чиј главен приоритет беше темата на европската перспектива поврзување на Западен Балкан.

 

  

По презентацијата учениците се  сретнаа и разговараа со д-р Милен Врабевски и тимот на фондацијата „Бугарска Памет“  за можностите за развој на кариера и нејзина  успешна реализација во иднина.

  

Оваа образовниот екскурзија е дел  од долгогодишната програма на Фондацијата “Бугарска меморија”, финансирана лично од д-р Врабевски за прекугранична соработка што дава позитивни резултати за развојот на добрите односи меѓу луѓето од двете страни на границата во името на нашата заедничка европска иднина .

Посета на индустрискиот комплекс „Рудине“

Како дел од програмата на училиштето на 04.12.2018 година учениците од хемиско –технолошката струка го посетија индустрискиот комплекс   „Рудине“ од  Делчево.  Целта на посетата беше учениците детално да се запознаат со неколку процеси на производство на храна кои се дел од производството на „Рудине“.

Прво го посетија погонот за производство на сирење и кашкавал и се запознаа со целиот процес на нивното производство: прочистување на млекото, пастеризација, подесување на температурата за подсирување, додавање на чиста култура од млечно кисели бактерии и додавање на калциум хлорид. Потоа процесот продолжува со обработување на згрутчената маса, пресување, солење се до зреењето н а сирењето и  кашкавалот кое се изведува  во просторија под одредена температура и влага на воздухот.

Ја посетија и лабораторијата за анализа на млекото пред да се одпочне со производство.

Потоа го посетија и погонот за чување и обработка на овошје и зеленчук , нивно смрзнување и конзервирање.

Соработката на училиштето со  бизнис заедницата од Делчево  е ставена во функција за постигање на подобри резултати на учениците  и таа постојано се проширува со нови активности.

   

    

   

    

ѓ    

     

Учениците од III-2 клас во посета на метеоролошката станица во Виница

На 16.10.2018 година како дел од програмата на училиштето за учебната 2018-2019 година, се реализира  воннаставна активност на тема „Следење, мерење и прогноза на време“   со учениците од III-2 клас под менторство на наставникот по географија –Георгиевски Сребран.  Активностите беа реализирани во метеополошката станица во Виница.  Во исто време, со предходен договор, во метеоролошката станица пристигнаа   и ученици од СОУ „Љупчо Сантов“ од Кочани и сите активности ги следеа заедно.

  

Беа презентирани расположливите капацитети  на мерните инструменти, апарати и уреди кои се користат за мерење на климатско-метеоролошките појави за регионот на Кочанската котлина и пошироко. Презентацијата ја изврши  дипломиран метеоролог- вработен во метеоролошката станица. Учениците пројавија голем интерес кан презентацијата и зедоа активно учество со поставување на бројни прашања, за кои добија и стручни одговори од презентерот.

  

   

По завршената посета  двете групи ученици заедно со своите професори се упатија  во планирана и договорена посета на  СОУ „Љупчо Сантов“ од Кочани.  Таму беа почестени со срдечно и топло добредојде од страна на директорот на училиштето Игор Христов – дипломиран правник и направија кратка прошетка низ училишните простории.

Потоа учениците и од двете училишта одржаа заеднички отворен час на кој дискутираа за реализираната посета на метеоролошката станица  и позитивните ефекти од заедното учество  на ученици од различни градови  на иста активност. Посетата беше заокружена и со заедничка прошетка низ градот Кочани по што учениците се вратија во Делчево.

12 Ученици од нашето училиште беа дел од едукативната екскурзија во Бугарија

На 18 и 19 октомври група   ученици од нашето училиште беа поканети  од фондацијата „Бугарска Памет“ да ги посетат Благоевград и Софија. Тие заедно со учиеници и од општините Берово, Пехчево, Виница и Македонска Каменица ја реализираа едукативната екскурзија. Сите трошоци за екскурзијата беа покриени од фондацијата.

Фондацијата „Бугарска Памет“ е непрофитабилна организација чија мисија е да подржува и промовира иницијативи во духот на демократските вредности  на Европската Унија – плурализам, толерантност, солидарност. Посебен акцент е ставен на образовните иницијативи и современото образование за да можат младите да се вклучат во европскиот пазар на труд.

Целта на посетата  е запознавање со можностите за соработка со фондацијата  засновани  на европските принципи и вредности, современите образовни потреби кои им се неопходни на младите за да можат да се носат со идните предизвици.

 

 

Првата станица на патувањето на учениците беше во Благоевград. Таму го посетија Регионалниот историски музеј и прошетаа по калдрмата на стариот град  „Вароша“.  Ја посетија и куќата-музиеј  на Георги Измирлиев-Македончето  која е дел од комплексот „Вароша“ и  црквата „Воведение Богородично“.  Потоа следуваше прошетка во центарат на градот, и ручек во ресторантот „Ларж“. По ручекот патувањето продолжи за Софија, каде последните часови од денот беа искористени за посета на молот „Бугарија“.

Во Софија групата беше сместена во хотрлот „Феста“.

   

Утрешниот ден исто така имаше и едукативен и забавен карактер.  Денот започна со прекрасна презентација  на тема „Европска унија“ која ја организираше  Младинската група „Европа“ , а презентер беше Јорданка Тодорова. Таа  им раскажа како е создадена Европската унија, каква е нејзината структура, како функционира, каква улога играат нејзините главни институции, кое е нејзиното значење за земјите-членки на ЕУ и нивните граѓани и какви можности за развој им нуди. Во текот на презентацијата имаше мотивирачки квиз во кој најактивните ученици добија награди.


По презентацијата учениците се  сретнаа и разговараа со д-р Милен Врабевски и тимот на фондацијата „Бугарска Памет“  за можностите за развој на кариера и нејзина  успешна реализација во иднина.  Докторот  ги покани учениците  на XXIII есенски семинар на Фондацијата “Бугарска меморија” на тема “Претприемништвото и висока технологија” што ќе се одржи во Делчево, на 16 ноември по иницијатива и со средства на Фондацијата.

По инспиративните утрински активности, учениците  се упатија кон центарот на Софија, каде што го разгледаа централното подрачје  на главниот град. Потоа околу 17 часот групате ја напушти Софија и замина за Делчево.

Оваа образовниот екскурзија е дел  од долгогодишната програма на Фондацијата “Бугарска Памет”, финансирана лично од д-р Врабевски за прекугранична соработка што дава позитивни резултати за развојот на добрите односи меѓу луѓето од двете страни на границата во името на нашата заедничка европска иднина .

5 Октомври – Светскиот ден на учителите

Денес се одбележува светскиот  ден на учителот. Да бидеш учител значи да ја работиш најблагородната работа на цел свет. Учителите се огледало на општеството. Секој возрасен се сеќава на неколку учители кои оставиле длабока трага во неговиот живот и кога зборува за нив му затреперува срцето.Учителот е личноста која описменува, дава збор во рацете како најмоќно оружје со кое се обезбедува иднината. Да бидеш учител значи да бидеш полн со знаење, разбирање, отвореност, креативност, љубов… Да бидеш учител значи  да работиш со најдрагите, со најискрените, со учениците .Да бидеш учител значи да го измениш животот на своите ученици, да оставиш трага која ни времето не може да ја избрише, да почитуваш, да бидеш почитуван.Да откриваш таленти , да помагаш ,да бидеш втор родител.

Во нивна чест, во името на сите учители секоја година се празнува 5 октомври-Светски ден на учителите. Цел на овој ден е да се мобилизира поддршка на учителите и да се осигура дека потребите на идните генерации ќе продолжат да бидат исполнувани. Светскиот ден на учителите претставува значаен симбол на свеста, разбирањето и вреднувањето на виталниот придонес што учителите го даваат за едукацијата и развојот.

Сливијада 2018

Н а 21.09.2018 година  во Делчево се славеше традицијата. На едно место се вареше ракија, се подготвуваше мармалад и слатко, а се дегустираа и вкусните производи обогатени со сливи изложени на продажните штандови. Во манифестацијата учество зедоа и  учениците од СОУ „М.М. Брицо“  кои подготвија  ликовна колонија на тема „Пијанечка слива“ и штанд на кој се презентираа производи од слива изработени од прехрамбената струка  во училиштето.

Манифестацијата беше збогатена со настап на децата од детската градинка „Весели цветови“, играорците од ФГ „Никола Јонков Вапцаров“, од КУД „Вера Јоциќ“ од М. Каменица, од КУД „Гоце Делчев“, како и настап на пејачката група „Ѓурѓа“.

 

Рекреативна, културно-едукативна еднодневна екскурзија

ВИДЕО ПРИКАЗНА  ЗА НАСТАНОТ

На 20.09 .2018 година СОУ „М.М.Брицо“ реализира еднодневна екскурзија до манастирот Св.Илија, с.Звегор(на одалеченост од околу 4,5 км од Делчево) на која зедоа учество сите ученици и професори од училиштето. Целите на екскурзијата беа дружење и запознавање на учесниците  преку активности во природа: планинарење, играње на заборавени спортски игри во природа, и ликовни и музички активности. Исто така планинарскоит  водич Љупчо Чучуковски во дворот на манастирот Св.Илија на учениците им презентира  поставување на шатори, вреќи за спиење, облека и опрема за логорување, како и начин на логорување и престој во планина. Екскурзијата беше изведена со подршка од полицијата, локалната самоуправа на општина Делчево, и  ПСК ГОЛАК од Делчево.

Во спортскиот дел беа направени екипи за влечење на јаже и за скокање со јаже, а за  најдобрите  следуваше награда. –
Во ликовниот дел неколку талентирани ученици нацртаа прекрасни слики инспирирани од планината, природата, животната средина, екологијата.
Во музичкиот дел талентирани ученици се претставија со музички изведби. Исто така, за најдобрите следуваа награди.

Целиот настан беше исполнет со позитивна енергија што се рефлектираше врз насмеаните лица на учениците.   А тоа ќе биде мотивација да се продолжи со слични активности и во наредните години.

 

 

 

 

Линк до галеријата со слики

Промоција на првата средношколска он-лајн платформа

На 13-ти септември, 2018 година, во Скопје,  се одржа  конференција на која  се промовира првата он-лајн платформа за средношколско учество „Мој Глас“, изработена со поддршка од Проектот на УСАИД за граѓанско учество.

На конференцијата зедоа учество и  тим од 4 ученици од нашето училиште: Стоиловски Иван, Таковска Даниела, Александра Петровска, Димитровска Михаела   и професорот по спорт Велков Ванчо.

„Мој Глас“ претставува интерактивна платформа, во форма на веб-страница и мобилна апликација која има за цел да ја зголеми комуникацијата помеѓу учениците и училишните служби, да придонесе кон пефикасно и поефективно носење на одлуки во рамки на училиштата и најважно од сѐ, да го зголеми учеството на средношколците во процесите на носење одлуки во нивните училишта, за прашања кои се од нивен интерес.

Користејќи ја платформата, училишните служби ќе ги консултираат учениците при носењето на одлуки кои нив ги засегаат и ќе ги известуваат за сите новости од една страна, но од друга страна учениците ќе имаат можност да доставуваат предлози и да пријавуваат проблеми до училишните служби, да доставуваат предлози до училиштето и да започнат петиција по прашања кои се од нивен интерес.

На конференцијата свое обраќање имаат: директорката на Проектот на УСАИД за граѓанско учество г-ѓа Ана Дракиќ, директорот на средното училиште „Георги Димитров“, г. Саша Стоименов, и извршниот директор на Здружение Лидери за едукација, активизам и развој (ЛЕАД), г. Иван Јованов, кои зборуваат за важноста од постоење на таква платформа, потенцијалот за развој на платформата, како и визијата за платформата за во иднина.