Проектот ,,Суперучилишта” повторно ги зближи СОУ ,,М.М.Брицо” од Делчево и Средна Стручна Школа од Пирот

Во периодот од 24 до 29 април 2023 , во Делчево се одвиваа активностите од проектот ,,Суперучилишта” кој е дел од програмата на долгорочни партнерства Don’t Give Up, Gift UP. Носители на проектот се гимназијата Методи Митевски – Брицо од Делчево и Средна Стручна Школа Пирот, кои ја одржаа првата прес конференција на која учествуваа локалните координатори од Делчево и Пирот како и тимот на учесници.

Во функција на Интеркултуризмот учениците ги посетија прекрасната Црква Св. Богородица Балаклија и присуствуваа на предавањето на имамот во Султан Мехмед II.

Вториот работен ден од нашата размена на #суперучилишта започна со учење на идентитет, култура, интеркултурни дијалози. Ги посетивме локалните компании каде што менаџерите ја презентираа работата и даваа совети за успешен бизнис. АД Фротирка, Брегал и Стефитекс. По завршувањето на посетата, тимот се врати на обука во областа на кариерно советување.

РЕКРЕАТИВНО-ПЛАНИНАРСКА ДРУЖБА со средношколците од ССШ ПИРОТ (Р.СРБИЈА) и ММ БРИЦО Делчево беше одржана на третиот ден.

Две симултани работилници послениот ден спроведуваат професорката по Ликовно образование Анета Николова и професорката по текстил Даниела Мијалчова. Тие ја воведоа зелената агенда 2 преку учење од врсници; создавање производи од загадувачи, односно повторно користење на предмети.