Изменување на Конкурсот за запишување ученици

Врз основа на Конкурс за изменување на Конкурсот за запишување ученици во јавните средни училишта за учебната 2018/2019 година во Република Македонија, Училишната комисија за запишување на ученици при Средното Општинско Училиште „Методи Митевски –Брицо“ – Делчево, објавува  измени на:

 

К О Н К У Р С О Т

За запишување на ученици во прва година во учебната 2018/2019 година

 

 

 

Во делот III. ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ ЗА ЗАПИШУВАЊЕ

Ставот 1, алинеја 3 „дипломи, (доколку имаат) од освоени (I, II и III) места од меѓународни и државни натпревари од мајчин јазик, странски јазик и наставни предмети што се од значење за струката односно изборното подрачје;“ се менува и гласи:

„дипломи, (доколку имаат) од освоени (I, II и III) места од меѓународни и државни натпревари од мајчин јазик, странски јазик, природни науки, математика, хемија, физика, биологија и географија и наставни предмети што се од значење за струката односно изборното подрачје;“.

Во делот V. КРИТЕРИУМИ ЗА ИЗБОР

Ставот 1, алинеја 3 „дипломи за освоени (I, II и III) места од меѓународни натпревари, како и државни натпревари (организирани од акредитирани здруженија од Министерство за образование и наука) по мајчин јазик, странски јазик и наставни предмети што се од значење за струката односно изборното подрачје;“ се менува и гласи:

„дипломи за освоени (I, II и III) места од меѓународни натпревари, како и државни натпревари (организирани од акредитирани здруженија од Министерство за образование и наука) по мајчин јазик, странски јазик, природни науки, математика, хемија, физика, биологија и географија и наставни предмети што се од значење за струката односно изборното подрачје;“.

Претседател на Училишната Комисија
за запишување на ученици

Прачковски Љупчо

 

 

 

 

Известување за матурантите

И З В Е С Т У В А Њ Е
За учениците кои полагаат државна матура по предметот МАТЕМАТИКА
за учебната 2017/2018 година

 

Локација и датум за полагање математика на 13.06.2018 година/среда/

Училиште и локација  каде ќе се полага испитот Назив и место на училиштата определени на локација во СОУ ,,Љупчо Сантов,, – Кочани, во кое учениците треба да го плагаат испитот по Математика
СОУ ,,ЉупчоСантов,, –Кочани 1.           СОУ ,,ЉупчоСантов,,-Кочани

2.           СОУ,,ВанчоПрке,,-Виница

3.            СОУ МилеЈаневски – Џингар–М.Каменица

4.           СОУ МетодијаМитевскиБрицо-ДЕЛЧЕВО

Превоз е обезбеден од страна на училиштето.Тргнување за Кочани од пред училиштето во 08:00 часот.Учениците со себе задолжително да носат  документ за лична идентефикација со ЕМБГ и фотографија /лична карта, пасош, ученичка книшка/. 

05.06 .2018 год.                                                                                                                                   СОУ ,,ММ-Брицо„-Д   Е   Л   Ч   Е   В   О

Д е  л  ч  е  в  о                                                                                                                                                        ВД Директор

                                                       ………….                                          …….           Љупчо Прачкоски

 

Се одржа семинар на тема „Роботика и дигитални компетенции“ во Струмица

 

Учениците од нашето училиште на 28.05.2018 учествуваа на интерактивен семинар по роботика и дигитална технологија кој се одржа во Струмица. Семинарот беше во организација на Фондацијата „Бугарска Памет“ од Р.Бугарија.
На семинарот покрај учениците од нашето училиште  присуствуваа  и ученици од четирите средни училишта од Струмица: гимназијата „Јане Сандански“, СОУ „Димитар Влахов“, СОУ „Никола Карев“ и ПСУ „Јахја Кемал“. Целта на семинарот беше младите да добијат поголеми познавање од полето на роботиката, вештачката интелегенција, 3Д принтерите и криптовалутите  т.е. со професиите на иднината  и конпетенциите кои ќе им бидат потребни за да бидат конкурентни на пазарот на трудот.

Во првиот дел од семинарот на тема  „Роботиката за подобра иднина“ учениците се запознаа и се дружеа  со хуманоидниот робот од Бугарија НАО,  проследено со презентација за програмирање на  робот. Презентацијата беше спроведена  од страна на Димаи Михнев еден од основачите на Роболига Бугарија кој е познат програмер и развоен инжинер.

 

Потоа беше спроведена интерактивна сесија склопување на робот модели со непосредно учество на учениците учесници на семинарот и турнир во борба на роботи при  што првото место го освои тимот на нашата ученичка Роберта Петровска од 1-2 клас.

 

Вториот дел од семинарот на тема „Што е криптовалута?“ беше спроведена од Бисер Манолев познат стручњак по финансии од Бугарија, кој на многу сликовит и едноставен начин ги запозна учениците со поимите криптовалута и  биткоин.

Пораката од семинарот е дека дигиталните компетенции се клучни за професиите на иднината и  еден од приоритетите  од програмата за трансгранично пријателство меѓу Македонија и Бугарија.

Галерија од слики од настанот можете да видите ТУКА

Образовно рандеву 2018

Младинска Асоцијација на Средните Стручни училишта во Македонија-МАССУМ, и оваа година беше организатор  на најголемата средношколска манифестација  – „Образовно рандеву 2018“.  Целите на МАССУМ е подобрување на личните вредности на учениците и нивна подготовка за светот на конкуренцијата преку лидерство, практична работа и учење. Тоа се постигнува преку развивање на способности /вештини за: комуникација, тимска работа, решавање на проблеми, организирање на активности, компетентно и напредно лидерство, градење самодоверба, постигање на успеси во натпревари, настапи, промоции.

На овогодинешното „Образовно рандеву“ во организација на МАССУМ кое се оддржа  на 21-22 април на Универзитетот за туризам и менаџмент во Скопје, нашите ученици зедоа учество во 5 категории:

 1. Модна ревија
 2. Маркетинг план
 3. Интрвју за работа
 4. Најдобра веб страна
 5. Најдобар штанд

 

Во  категоријата Најдобра веб страна учениците: Галабовски Христијан и Стојанов Кирил под менторство на професорот по информатика Јовевска Мара го освоија првото место.

 

 

 

 

 

 

 

Во категоријата Најдобар штанд тимот на ученици од прехрамбената струка, под менторство на професорот Атанасовска Јадранка го освоија второто место.

 

 

 

 

Исто така солидни успеси постигнаа и останатите категории.

 

 

Галерија со слики од  образовното рандеву 2018 може да видите тука.

Награди за учениците од ММБрицо на државниот натпревар по биологија

На одржаниот државен натпревар по биологија и оваа година учениците од нашето училиште постигнаа  висок успех.  Освоени се следните награди:

 1. Верица Ѓеоргиева II година    освои  I награда   под менторство на проф. Марина Синадиновски,
 2. Милена Начовска I година освои III награда под менторство на проф. Милица Георгиева,
 3. Елеонора Трајанова I година   освои III награда под менторство на проф. Милица Георгиева,
 4. Марија Николовска IV година доби пофалница под менторство на проф. Марина Синадиновски,

Честитки и за учениците и за менторите и следната година со уште поголеми успеси.

Комплетните резултати од натпреварите по биологија можете да ги видите тука.

Избрани најдобрите 10 матуранти од СОУ „М.М.Брицо“

И оваа година традиционално беа избрани  најдобрите 10  матуранти за кои Локалната самоуправа и Градоначалникот на Општина Делчево обезбедија четиринаесет дневно патување низ Европа како награда за вложениот труд постигнатите резултати и успеси.

Целта на оваа награда е да им се оддаде јавно признание на најдобрите, и мотивација за идните ученици од нашетоучилиште.

Комисијата составена од директорот на СОУ „М.М.Брицо“, училишниот педагог и класните раководители за најдобри матуранти согласно Правилникот за истакнување пофалување и  наградување на учениците ги прогласи следните ученици: Иван Даневски, Марија Николовска, Бојана Захариева, Никола Џабирски, Даниел Цоневски, Ивана Стојчевска, Билјана Стојановска, Викторија Димовска, Кристина Ангеловска и Ана Тасевска.

Епитетот првенец на генерацијата му припадна на ученикот Иван Даневски.

Се реализираше завршната екскурзија за III година

Во периодот од 06.05.2018 до 12.05.2018 се реализираше планираната завршна екскурзија  за учениците од III година. Според програмиата посетени беа градовите: Венеција, Верона , Милано, Ница, Сан Тропе , Кан, Ез, Монако, Монте Карло и др попатни градови. Екскурзијата е во целост реализирана според предвидената програма и предвиденото време. Учениците беа задоволни и со видливи емоции зборуваа за доживувањата од екскурзијата.

Успеси на спортистите од СОУ „М.М.Брицо“ на ГИМНАЗИЈАДА – ТЕТОВО 2018

Во периодот од 10-12.5.2018 год., во Тетово се одржа единаесетата по ред државна спортска манифестација на средни училишта „Гимназијада”. Учесниците се натпреваруваат во повеќе спортски дисциплини и тоа: фудбал, футсал, кошарка, ракомет и одбојка во машка и во женска конкуренција. На натпреварувањето учествува околу 1000 средношколци од 56 екипи од средните училишта во државата. “Гимназијада Тетово 2018” е одлична можност за социјализација на младите, но и можност за покажување на индивидуалните и колективните спортски квалитети.

 

Во рамките на оваа Гимназијада учество зема и  нашето училиште со 2 екипи:

 1. Ракомет-машки      под менторство на проф. Јанев Тони
 2. Ракомет – женски под менторство на проф. Велковски Ванчо

при што ги постигнаа следните резултати:

резултати :  Ракомет- машки

резултати :  Ракомет- женски

Конкурс за запишување на ученици 2018/2019

Врз основа на КОНКУРСОТ за запишување  на ученици во јавните средни училишта во учебната 2018/2019 година во Република Македонија, Училишната комисија за запишување на ученици при СОУ „Методи Митевски Брицо“ Делчево, објавува ОГЛАС  за запишување на ученици во прва година во учебната 2018/2019 година. Огласот може да го видите на следниот ЛИНК.

 

 

 

Велигденската изложба

Општина Делчево во партнерство со училиштата, локалните институции и здруженија на граѓани, ја организира традиционалната манифестација посветена на големиот христијански празник Велигден на која ќе дојдат до израз креациите и умешноста за аранжирање и бојосување велигденски јајца, но и други творби на тема Велигден.

На празничната сцена со свои штандови и креации ќе учествуваат ООУ „Ванчо Прке“, ООУ „Св.Климент Охридски“. СОУ „М М Брицо“, ОЈУДГ „Весели цветопви“, Дневниот центар за лица со псоебни потреби, ФГ „Копачка“, КУД „Гоце Делчев“, ЈЛБ „Илинден“, НУЦК „Никола Јонковс –Вапцаров“.

Учениците од прехранбената  струка при СОУ „М.М.Брицо“ учествуваат во манифестацијата со свој штанд од украсени јајца, под менторство на проф.Јадранка Атанасова.